Αφιερώματα

Καιρός Χαϊκού

Η FREEDA ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Μια διαφορετική παρουσίαση βιβλίου.

Ανεβαίνεις τις σκάλες ενός κτιρίου στο Μεταξουργείο. Ένα παλιό νεοκλασικό θα φιλοξενήσει στην ταράτσα του τον ιδιαίτερο κόσμο των χαϊκού. Σε σκοινιά απλωμένα σκόρπιες καρτέλες με  χαϊκού (σε ταράτσα είμαστε εξάλλου), και ξαφνικά μια ιδιότυπη μπουγάδα λέξεων εμφανίζεται. Χαμηλώνει ο φωτισμός, μουσική με μικρές εναλλαγές να δίνει τον τόνο για να κάνει την εμφάνιση της η Βίκυ Αλεξανδράκη. Μουσική και αυτοσχεδιασμός μα τι σχέση έχει με το λόγο ; Και όμως έχει. Με έναν πολύ καλά ενορχηστρωμένο τρόπο όλα καταλήγουν στα χαϊκού.

ΜΟΥΣΙΚΗ – ΧΟΡΟΣ – ΛΟΓΟΣ

Το χαϊκού είναι σύντομη μορφή ποίησης  που αποτυπώνει στοιχεία των αισθήσεων σε χρόνο ενεστώτα. Μια φευγαλέα παρατήρηση, μια κίνηση  που μετουσιώνεται σε λόγο και στην συγκεκριμένη παρουσίαση αυτό νιώθει κανείς. Στην αρχή ένα σώμα αντιδρά στη μουσική ,σε ερεθίσματα, βρίσκεται συνεχόμενα σε κίνηση ,γίνεται  με αυτό τον τρόπο ένας συσσωρευτής συναισθημάτων.  Μουσική, χορός τα δύο πρώτα  στοιχεία. Στη συνέχεια έρχεται ο λόγος . Η χορεύτρια συλλέγει τις καρτέλες του κοινού (τις κρεμασμένες στα σκοινιά) και τις παραδίδει στον ποιητή ,ο οποίος δημιουργεί επιτόπου νέα χαϊκού. Η τέχνη γίνεται ευθύς κτήμα συλλογικό και συμμετοχικό

Η παρουσίαση ήταν εμφανώς ευφάνταστη και καλοδουλεμένη, ένα αποτέλεσμα συλλογικής  καλλιτεχνικής δουλειάς. Ακριβώς έτσι είναι και το ύφος της ίδιας της έκδοσης. Με  μια  επιπλέον αίσθηση καλοκαιριού. Εξάλλου χαϊκού της συλλογής αντιστοιχεί σε κάθε μία  ημέρα του καλοκαιριού για να υμνήσει τον έρωτα ,τη φύση, την ανεμελιά ενός καλοκαιριού που ήρθε αλλά θέλει να ξεχάσει πως  ασφυκτιά στο καβούκι της πανδημίας.

«Οι έρωτες σαν

παγωτά κοντόληκτοι,

το καλοκαίρι»

Θα ακολουθήσουν παραστάσεις σε Αίγιο το προσεχές διάστημα και τέλος καλοκαιριού στην Αθήνα.Θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για την ώρα και τον χώρο. Συντονιστείτε φίλοι των χαϊκού και όχι μόνο!

Συντελεστές παράστασης και βιβλίου :

Παύλος Σημάτης

Carlos Dall’ Asta

Βίκυ Αλεξανδράκη

Γιάννης Μάκκας

ΣΧΟΛΙΑ

Τα σχόλια των επισκεπτών του freeda.gr διατηρούνται απρόσκοπτα στα πλαισια του δημοκρατικού διαλόγου που επιθυμούμε να υπάρχει στα social media. Το www.freeda.gr διατητηρεί το δικαίωμα σε περιπτωση που ξεπερνάνε την κόσμια αναφορά να διαγράφει υβριστικά, ρατσιστικά και σεξιστικά σχολια. Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν ύβρεις, απρεπείς εκφράσεις ή θα προκαλούν, θα αποκλείονται.

© 2021 freeda.gr
Ακολουθείστε μας