Απόψεις

Δεξιότητα...Ο Δούρειος Ίππος του Νεοφιλελευθερισμού στην Εκπαίδευση

Σύντομο σχόλιο

ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ FREEDA

Η δεξιότητα είναι να μία ικανότητα υπό διαμόρφωση … Ακόμα και ο φιλελεύθερος Adam Smith θεωρουσε πως ένα παιδί 5 χρονών από αστική τάξη και ένα από κατώτερη (έτσι το ανέφερε) εν δυνάμει μπορούν να αναπτύξουν τις ίδιες ακριβώς δεξιότητες (επίσης έλεγε ότι έχουν το ίδιο επίπεδο ευφυΐας). Η παιδεία όμως δεν είναι δεξιότητα, είναι τρόπος αντίληψης, διαχείρισης της γνώσης, τοποθέτησης του ατόμου σε σχέση με την κοινωνία. Με απλά λόγια, η παιδεία δημιουργεί ελεύθερους στοχαστές που αξιοποιούν δεξιότητες. Η τωρινή κυβέρνηση ελευθερους στοχαστές δεν θέλει γιατί μπορεί να την αμφισβητήσουν ως φοιτητές και αργότερα ως εργαζόμενοι. Θέλουν φτηνό εργατικό δυναμικό με δεξιότητες τόσες ώστε να μην βλέπει ποτε τη μεγάλη εικόνα, ούτε αυτου που δημιουργεί ούτε αυτου που διεκδικεί. Ακόμα λοιπόν και για την έννοια της δεξιοτητας έχουν στρεβλή εικόνα.

Συν τοις άλλοις κρύβονται πίσω από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, κλάδο που οι κυβερνήσεις της δεξιάς παραδοσιακά στη χώρα μας υποτιμούν, τροφοδοτώντας εναντίον του έναν αισχρό κοινωνικό αυτοματισμό. Είναι ιδεολογικά συνεπείς με το νομοσχέδιο που φέρνουν προς ψήφιση αλλά ξεχνούν τον κοινωνικό παραγοντα. Άλλωστε ένα νομοσχέδιο που δεν τον λαμβάνει υπόψη είναι δεδομένο ότι δεν θα εφαρμοστεί.

(Πηγή Εικόνας από το The New Yorker)
ΣΧΟΛΙΑ

Τα σχόλια των επισκεπτών του freeda.gr διατηρούνται απρόσκοπτα στα πλαισια του δημοκρατικού διαλόγου που επιθυμούμε να υπάρχει στα social media. Το www.freeda.gr διατητηρεί το δικαίωμα σε περιπτωση που ξεπερνάνε την κόσμια αναφορά να διαγράφει υβριστικά, ρατσιστικά και σεξιστικά σχολια. Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν ύβρεις, απρεπείς εκφράσεις ή θα προκαλούν, θα αποκλείονται.

© 2021 freeda.gr
Ακολουθείστε μας