Προκόπης Κοσμόπουλος

Αφιερώματα

Ποιητική συλλογή «Ψήγμα»: Μια αντίστιξη ρεαλισμού και ουτοπίας.

IMG_20210804_131206 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠροκόπηΣ ΚοσμόπουλοΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο Προκόπης Κοσμόπουλος

Το Ψήγμα, η πρώτη ποιητική συλλογή του Κώστα Λαζαράκη, εμπεριέχει σύντομα ποιήματα με πολύ πυκνό περιεχόμενο, ελεύθερη γραφή και
αιφνιδιάζει ευχάριστα τον αναγνώστη χρησιμοποιώντας συναισθηματικές ή νοηματικές κορυφώσεις και αντιθέσεις. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί έντονους προβληματισμούς και τροφή για σκέψη. Πρόκειται για μια σύγχρονη και φρέσκια ποίηση(θεματικά και μορφολογικά), αφού αναμετριέται με τα ζητήματα της εποχής και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Ασχολείται με την ματαιοδοξία του σημερινού ανθρώπου, με τον κατακερματισμό της κοινωνίας, την παθητικοποίηση, την εμμονή με το παρελθόν, τους αποκλεισμούς που δημιουργεί το κατεστημένο, την φθορά του χρόνου, τον φόβο για το αύριο, τις κοινωνικές αντιθέσεις, τον ανταγωνισμό,τον ατομικισμό και τις “αξίες” της εξουσίας που υπονομεύουν την ανθρωπινότητά μας. Επιπλέον, αναφέρεται σε επίκαιρα ζητήματα με κοινωνική διάσταση, σχολιάζοντας με ιδιαίτερο τρόπο την εκπαίδευση και την κλιματική κρίση.

Το ψήγμα αποτελεί μια κραυγή αγωνίας. Άλλοτε σιωπηλή , άλλοτε σπαραχτική, άλλοτε στοχαστική και άλλοτε ειρωνική. Συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο τους υπαρξιακούς προβληματισμούς με τα βιωματικά δεδομένα και τις κοινωνικές προεκτάσεις μιας εποχής, που οξύνει τις αντιθέσεις της σαν να τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της. Μια ποίηση που σου δημιουργεί εικόνες έτοιμες λες να σου προσφέρουν μια μικρή ψευδαίσθηση ενός κόσμου που ονειρεύτηκε η σπίθα, η φωτιά, η δύναμη της στιγμής. Εικόνες ιδωμένες μέσα από το πρίσμα ενός αγώνα για επιβίωση, για συνύπαρξη, για ζωή.

Με παραστατικούς συμβολισμούς και μια ειρωνία διάχυτη αποτυπώνει τον γκρίζο κόσμο των υποτελών και την πορεία προς το αδιέξοδο με σκοπό όμως να τονίσει την ανάγκη υπέρβασης, συλλογικής ανάτασης με οδηγό την ελπίδα για ένα καινούριο μέλλον.
Είδωλα, νότες πολέμου, βλέμματα, πλαστικές αξίες, μια ρέουσα λάβα αναπαραστάσεων αποπνικτικής βαρβαρότητας και φόβου αλλά και την σχισμή εξόδου από τις ψευδαισθήσεις. Ένα “οξυγόνο αντιδιαστολής” όπως θα έλεγε ο Νίκος Καρούζος, μια μέλισσα που την βλέπεις να πετάει προς το φως.

Έτσι και αλλιώς η ελπίδα ήταν πάντα το ζητούμενο, το καταφύγιο, το απάγκιο των ηττημένων. Αυτό φαίνεται να αποζητά και το ψήγμα. Όχι το ολόγραμμά της, την αντανάκλαση, μα ένα σπάνιο κράμα από την ζύμωση του “εμείς” που πάνω του θα σμιλευτούν οι ιδέες και οι άνθρωποι του μέλλοντος.

Βιογραφικό

Ο Κώστας Λαζαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987,και μεγάλωσε στην Νέα Ιωνία Αττικής. Είναι ιδιωτικός υπάλληλος και ζει με την οικογένεια του στα Μεσόγεια Αττικής. Με την ποίηση άρχισε να ασχολείται από νωρίς. Από τα μαθητικά του χρόνια ακόμα, ξεκίνησε να γεμίζει τα συρτάρια του με ανέκδοτες συλλογές. Πρώτη του εκδοτική απόπειρα αποτελεί η ποιητική συλλογή «Ψήγμα».

ΣΧΟΛΙΑ

Τα σχόλια των επισκεπτών του freeda.gr διατηρούνται απρόσκοπτα στα πλαισια του δημοκρατικού διαλόγου που επιθυμούμε να υπάρχει στα social media. Το www.freeda.gr διατητηρεί το δικαίωμα σε περιπτωση που ξεπερνάνε την κόσμια αναφορά να διαγράφει υβριστικά, ρατσιστικά και σεξιστικά σχολια. Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν ύβρεις, απρεπείς εκφράσεις ή θα προκαλούν, θα αποκλείονται.

© 2021 freeda.gr
Ακολουθείστε μας