ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Αφιερώματα

Dune ή η μεγαλοπρέπεια επί της οθόνης

5 ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
 
Το Dune είναι αναμφίβολα ταινία που αξίζει να δεις στον κινηματογράφο. Η σκοτεινή αίθουσα ταιριάζει στην αισθητική της και στο ομολογουμένως μεγαλεπήβολο εγχείρημα του σκηνοθέτη Ντ. Βιλνέβ να αποδόσει το πολύπλοκο σύμπαν του Χέρμπερτ στην οθόνη.
 
Το βιβλίο
 
Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα αρτιότερα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας του βραβευμένου με Hugo και Nebula συγγραφέα Φ. Χέρμπερτ, ο οποίος φτιάχνει ένα πρωτότυπο μελλοντικό σύμπαν, το Dune, όπου ξετυλίγεται αριστοτεχνικά η εξιστόρηση της ζωής του νεαρού Πωλ Ατρείδη, που ως Μουάντ’ Ντιμπ μέλλει να σφραγίσει το μέλλον του κόσμου. Κεντρικό σημείο του σύμπαντος είναι ο πλανήτης Αρράκις, ερημωμένος μεν, που παράγει ωστόσο ένα πολύτιμο μπαχαρικό το οποίο όπως όλα δείχνουν είναι η συστατική ουσία του σύμπαντος και αυτός που το ελέγχει αποκομίζει δύναμη και πλούτη. Η ιστορία περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά του είδους – ισχυρές οικογένειες σε πόλεμο, μάχη για επιβίωση, μετακινήσεις από πλανήτη σε πλανήτη – αλλά θίγει και μια σειρά από θέματα που αφορούν την πολιτική,  τη θρησκεία, την τεχνολογία και την οικολογία.
 
Ο μαέστρος Βιλνέβ
 
Το εγχείρημα της απόδοσης ένα τέτοιου σύμπαντος στη μεγάλη οθόνη είναι σίγουρα απαιτητικό και μπορεί να πάει πολύ λάθος αν ξεφύγει έστω και η παραμικρή λεπτομέρεια. Ο Βιλνέβ όμως αγαπά την επιστημονική φαντασία (τον φαντάζομαι να διαβάζει φανατικά Χέρμπερτ, Ασίμοφ και Χάξλεϋ) και έχει αποδείξει πως μπορεί να τη μεταφέρει άρτια στο σινεμά με πιο χαρακτηριστικό δείγμα την ταινία Blade Runner 2049. Είναι αξεπέραστα καλός και συνεπής στη χρήση νέων τεχνολογιών και στο Dune πραγματικά το απογείωσε. Η κινηματογράφιση των σκηνών είναι τόσο ρεαλιστική που νιώθεις ότι είσαι μέσα στο σύμπαν και ακολουθείς τους ήρωες στις περιπέτειές τους.
 
Μια ακόμη επιτυχία του Βιλνέβ είναι η ξεκάθαρη απόδοση της ιστορίας. Μέσα σε έναν κυκεώνα από ονόματα, οίκους και πλανήτες η ταινία έχει ακρίβεια, ρυθμό και είναι κατανοητή και αβίαστη, παρά το μέγεθός της.
 
Σε κάθε περίπτωση η ταινία είναι ένα λυρικό έπος, φτιαγμένο από έναν φαν, για όλους τους φαν του είδους. Και ως τέτοια φαν θα επιδιώξω να τη δω και δεύτερη φορά στη μεγάλη οθόνη.
ΣΧΟΛΙΑ

Τα σχόλια των επισκεπτών του freeda.gr διατηρούνται απρόσκοπτα στα πλαισια του δημοκρατικού διαλόγου που επιθυμούμε να υπάρχει στα social media. Το www.freeda.gr διατητηρεί το δικαίωμα σε περιπτωση που ξεπερνάνε την κόσμια αναφορά να διαγράφει υβριστικά, ρατσιστικά και σεξιστικά σχολια. Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν ύβρεις, απρεπείς εκφράσεις ή θα προκαλούν, θα αποκλείονται.

© 2021 freeda.gr
Ακολουθείστε μας