Αφιερώματα

27 Ιανουαρίου Παγκόσμια ημέρα μνήμης Ολοκαυτώματος

ΓΡΑΦΕΙ Ο Βαγγέλης Παπαμιχαήλ
27 Ιανουαρίου 
Παγκόσμια ημέρα μνήμης Ολοκαυτώματος.
 
Στις 27 Ιανουαρίου 1945, τα στρατεύματα της 60ης Στρατιάς της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), επικεφαλής της οποίας ήταν ο συνταγματάρχης Πάβελ Κουρότσκιν, απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και αποκαλύπτουν την επίγεια κόλαση, των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.
 
Μια κόλαση που έζησαν εκατομμύρια άνθρωποι ,που στην συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν Εβραίοι.
 
Στις 2 Νοέμβριου του 2005 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακηρύσσει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
 
Το 2004 ένα χρόνο δηλαδή πριν την απόφαση του ΟΗΕ, που υπέβαλε σαν πρόταση το κράτος του Ισραήλ,και υποστήριξαν περισσότερες από 80 χώρες. Η 27η Ιανουαρίου είχε καθιερωθεί και από την Ελληνική Βουλή με την απόφαση 3218/2004 (ΦΕΚ Α′ 12) ως Ημέρα Μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους που έχασαν την ζωή τους στο Ολοκαύτωμα.
 
Εδώ, Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι οι Έλληνες Εβραίοι πολίτες, που στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και έχασαν τη ζωή του ξεπερνάει τους 60 χιλιάδες, με τις περισσότερες απώλειες να είναι από την Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης, όπου από τους 56 χιλιάδες επέστρεψαν μόνο 1950 άτομα.Επίσης σχεδόν αφανίστηκαν και άλλες μεγάλες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας, όπως αυτές των Ιωαννίνων, Άρτας, Αθήνας κτλ.
 
Σε παγκόσμιο επίπεδο,ο αριθμός των Εβραίων που εχασαν τη ζωη τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης φτάνει τα 6 Εκατομμύρια.
 

Το στρατόπεδο βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Σιλεσίας, και χτίστηκε το καλοκαίρι του 1940 με εντολή του ναζί Χάινριχ Χίμλερ,  και ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας, αποτελούνταν από 3 κυρία και 39 δευτερεύοντα στρατόπεδα.

Τα κυριότερα ήταν τα εξής στρατόπεδα:

Άουσβιτς Ι, το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης και το διοικητικό κέντρο όπου και δολοφονήθηκαν περίπου 70 χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως Πολωνοί διανοούμενοι και σοβιετικοί αιχμάλωτοι.

Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου, στρατόπεδο εξόντωσης, όπου δολοφονήθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως ΕβραίοιΣίντι και Ρομά.

Άουσβιτς ΙΙΙ (Μόνοβιτς), στρατόπεδο για το εργοστάσιο παραγωγής συνθετικού καουτσούκ της IG Farben (κοινοπραξία εταιριών ανάμεσα στις οποίες ήταν και η γνωστή βιομηχανία Bayer όπου πολλές φορές αγόραζαν αιχμάλωτους για εργασία η για να τους χρησιμοποιήσουν σε πειράματα).

Συνολικά εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια εξοντώθηκαν. 

Στο Άουσβιτς, 900 χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν αμέσως μετά την άφιξη τους μετά από επιλογή που έγινε από τους γιατρούς των ναζί,  στο Άουσβιτς τις επιλογές τις έκανε προσωπικά μετά από κάθε άφιξη ο Γιόζεφ Μένγκελε, ο περιβόητος γιατρός των ναζί όπου συνήθιζε να στέλνει άμεσα στους θαλάμους αερίων όσους ανθρώπους έκρινε ανίκανους προς εργασία (ηλικιωμένους,  παιδιά, γυναίκες κτλ) κρατώντας φυσικά ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων τους οποίους χρησιμοποιούσαν είτε για εργασία στα στρατόπεδα είτε για να κάνει ο ίδιος μερικά από τα πιο απάνθρωπα πειράματα που έχει καταγράψει η ιστορία…

Μερικά από τα πειράματα που έκανε κυρίως σε παιδιά ήταν οι ενέσεις χρώματος, εγχειρήσεις χωρίς αναισθησία, και ενέσεις με μολυσματικούς ιούς όπως ο τύφος.

Περίπου άλλοι 200 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες, κακοποίηση, ιατρικά πειράματα και δολοφονίες, ασιτία κτλ.

Ανάμεσα στους Εβραίους πολίτες διαφόρων  εθνικοτήτων, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι που οι ναζί θεωρούσαν ανεπιθύμητους, όπως για παράδειγμα:

Ρομά , ομοφυλόφιλοι, σοβιετικοί στρατιώτες- αιχμάλωτοι πολέμου, αντάρτες, Κομμουνιστές, Γερμανοί αντιναζιστές κτλ.

Κλείνοντας, να θυμηθούμε  πως το Άουσβιτς βρίσκεται ακόμα στην Πολωνία , βρίσκεται εκεί σαν τόπος μνήμης…βρίσκεται εκεί για να μας θυμίζει το πρόσωπο του Ναζισμού καθώς το  Άουσβιτς ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης των ναζί, και αυτό το έκανε να μείνει χαραγμένο με αιματοβαμμένα γράμματα στην παγκόσμια ιστορία, για να θυμίζει πως η Ιδεολογία του Ναζισμού είναι ο θάνατος.

Ποτέ Ξανά !
 
 
 
ΣΧΟΛΙΑ

Τα σχόλια των επισκεπτών του freeda.gr διατηρούνται απρόσκοπτα στα πλαισια του δημοκρατικού διαλόγου που επιθυμούμε να υπάρχει στα social media. Το www.freeda.gr διατητηρεί το δικαίωμα σε περιπτωση που ξεπερνάνε την κόσμια αναφορά να διαγράφει υβριστικά, ρατσιστικά και σεξιστικά σχολια. Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν ύβρεις, απρεπείς εκφράσεις ή θα προκαλούν, θα αποκλείονται.

© 2021 freeda.gr
Ακολουθείστε μας