Παύλος Σημάτης

Σινεμά

The French Dispatch

ΓΡΑΦΕΙ Ο πΑΥΛΟΣ ΣHΜΑΤΗΣ
ΣΧΟΛΙΑ

Τα σχόλια των επισκεπτών του freeda.gr διατηρούνται απρόσκοπτα στα πλαισια του δημοκρατικού διαλόγου που επιθυμούμε να υπάρχει στα social media. Το www.freeda.gr διατητηρεί το δικαίωμα σε περιπτωση που ξεπερνάνε την κόσμια αναφορά να διαγράφει υβριστικά, ρατσιστικά και σεξιστικά σχολια. Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν ύβρεις, απρεπείς εκφράσεις ή θα προκαλούν, θα αποκλείονται.

Στην τελευταία και πιο ενδιαφέρουσα ιστορία απ’ τις τρεις της Γαλλικής Αποστολής του Γουές Άντερσον, αυτή με τον σεφ Νεσκαφιέ, ο αρχισυντάκτης που υποδύεται ο Μπιλ Μάρεϊ έχει μόλις τελειώσει την ανάγνωση του άρθρου που έχει γράψει ο δημοσιογράφος που υποδύεται ο Τζέφρι Ράιτ.
Το -υποτίθεται γαστρονομικό- κείμενο είναι φανταστικό αλλά ταυτόχρονα και σχεδόν εκτός θέματος: ο δε σεφ Νεσκαφιέ δεν εμφανίζεται παρά μόνο ελάχιστα στην ιστορία. Ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Μπιλ Μάρεϊ τον ρωτάει γιατί. Ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Τζέφρι Ράιτ δεν έχει τι να απαντήσει. Πάντως, αποκρίνεται τελικά, είναι και μία στιχομυθία που πρωταγωνιστεί ο Νεσκαφιέ, που δεν χώρεσε τελικά και την αφαίρεσε, αν θέλει μπορεί να την δει. Ο Μπιλ Μάρεϊ ζητάει να την δει. Ο Τζέφρι Ράιτ πηγαίνει στον κάλαθο των αχρήστων, ανασύρει ένα τσαλακωμένο χαρτί, του το δίνει. Ο Μπιλ Μάρεϊ το διαβάζει. Τα γλυκόπικρα λόγια του Νεσκαφιέ είναι τόσο συγκινητικά. Ο Μάρεϊ του λέει, αυτό είναι το πιο ωραίο κομμάτι της ιστορίας σου. Ο Τζέφρι Ράιτ διαφωνεί. Ο αρχισυντάκτης Μάρεϊ είναι ανυποχώρητος· όπως και να ‘χει, το σημείο αυτό πρέπει να χωρέσει στο τελικό άρθρο.
Και ίσως αυτό να ήταν ένα σχόλιο για τον ρόλο του αρχισυντάκτη που υποδύεται ο Μπιλ Μάρεϊ ή για τον ρόλο των αρχισυντακτών εν γένει, που πρέπει να αναδιφούν δηλαδή και να αναδεικνύουν τα καλά κομμάτια των συγγραφέων τους ακόμα και όταν αυτά είναι πεταμένα στον κάλαθο των αχρήστων· ίσως απλά να είναι ένα υποσυνείδητο σχόλιο του Γουές Άντερσον προς τον ίδιο τον Γουές Άντερσον, που να του λέει ότι όσο ψυχαναγκαστικά αψεγάδιαστη κι αν ειναι η αφήγησή του, πάντα πρέπει να κοιτά πριν τελειώσει στον κάλαθο των αχρήστων.
Γιατί εκεί μπορεί να βρει τελικά τον ανθό του έργου του: τα λυρικά αν και τσαλακωμένα λόγια του σεφ Νεσκαφιέ.
© 2021 freeda.gr
Ακολουθείστε μας