Άλεξ Βασιλείου

Επικαιρότητα

Το πρόβλημα είναι ότι αρχίσαμε να συνηθίζουμε

121071217_4606266459414429_5480609896506867907_n ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΛΕΞ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΛΕΞ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Έχω περάσει πολύ χρόνο διαβάζοντας θυμωμένος άρθρα ή συζητώντας με φίλους και συντρόφους για την παρούσα κατάσταση, επί συναπτά έτη. Στην εποχή των σοσιαλ μίντια και της προσωποποιημένης πληροφόρησης, ένας κίνδυνος που δεν είδε ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος όταν τύπωνε τη Βίβλο, αλλά ούτε και ο ΧΧΧ όταν έφτιαξε το ίντερνετ, είναι αυτός των παράλληλων πραγματικοτήτων. Ωστόσο δυστυχώς για εμάς, κάποιοι άλλοι το έχουν πλέον δει.

 

Ας πάρουμε το παράδειγμα των Lidl και της φτωχής γριούλας που αποπειράθηκε να κλέψει εμπόρευμα αξίας Χ ευρώ. Το περιστατικό έγινε, πολίτες προθυμοποιήθηκαν να καλύψουν το κόστος. Η αλυσίδα σουπερμάρκετ επέμενε να προβεί σε μήνυση. Ακολούθησε η κοινωνική  κατακραυγή στα σοσιαλ μίντια. Η μύηση αποσύρεται. Ο υπουργός Χ βγαίνει στα κανάλια και λέει ότι μετά από δική του μεσολάβηση διευθετήθηκε η υπόθεση. Τα Lidl διαψεύδουν και διεκδικούν το ηθικό πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας αυτής.

 

Έκλεψε η γριούλα που πεινούσε, καλώς βγαίνουν μπροστά οι πολίτες να καλύψουν έμπρακτα το κόστος, κακώς το χοντραίνει το Lidl και πάει σε μήνυση, καλώς υφίσταται την κατακραυγή. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι γίνεται όλο αυτό, ο υπουργός βγαίνει και λέει ψέματα, και για μας είναι απλά μια ακόμα ημέρα της βδομάδας.

 

Μάθαμε να ζούμε με το κεφάλι κάτω, ο απόπατος της Ευρώπης, εκτός αν είναι καλοκαίρι που μεταμορφωνόμαστε σε πανέμορφο τουριστικό προορισμό. Έχουμε συνηθίσει τη βαρβαρότητα, τα Push backs στο Αιγαίο, την ολοένα και χειρότερη κατάσταση  των τοξικομανών, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά, τα ψέματα, τα lock down απ’ τις 6 τα σαββατοκύριακα που εν τέλει κανένας δεν τηρεί και όλοι ξέρουν πως είναι παράλογα. Τουλάχιστον 10 χρόνια μνημονίων στο όνομα της πατρίδας, μας εκπαίδευσαν να παλεύουμε μόνοι μας, ακόμα και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Το κράτος φρόντισε καλά ώστε να μας αποξενώσει από το δημόσιο βίο. Τσιμεντώνουν την Ακρόπολη; Δεν πρέπει να μας αφορά, θα μιλήσουν οι ειδικοί. Νέα μέτρα; Τα προτείνουν οι ειδικοί, εμείς δεν ξέρουμε. Κατάθλιψη, καταπίεση και lock down; Ξέρουν οι ειδικοί, να πάτε κι εσείς σε κανέναν γιατί δε φταίμε εμείς.

 

Εάν το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι η αναγνώριση του, ας προβούμε τουλάχιστον σε αυτό το βήμα. Και το πρόβλημα είναι ότι συνηθίσαμε. Για κάθε “ε έτσι είναι εδώ, Ελλάδα είμαστε”, τους χαρίζουμε μια σπιθαμή ακόμα από τον ίδιο μας τον εαυτό.

 

Το πρόβλημα με την Ελλάδα δεν είναι η ακρίβεια.

Το πρόβλημα με την Ελλάδα δεν είναι τα Lidl.

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ο Μητσοτάκης.

Το πρόβλημα είναι ότι αρχίσαμε να συνηθίζουμε.

ΣΧΟΛΙΑ

Τα σχόλια των επισκεπτών του freeda.gr διατηρούνται απρόσκοπτα στα πλαισια του δημοκρατικού διαλόγου που επιθυμούμε να υπάρχει στα social media. Το www.freeda.gr διατητηρεί το δικαίωμα σε περιπτωση που ξεπερνάνε την κόσμια αναφορά να διαγράφει υβριστικά, ρατσιστικά και σεξιστικά σχολια. Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν ύβρεις, απρεπείς εκφράσεις ή θα προκαλούν, θα αποκλείονται.

© 2021 freeda.gr
Ακολουθείστε μας