ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σινεμά-Σειρές

Ο New Pope δεν ήταν ποτέ ο Malkovich

271751489_111860191381394_3757965300626167386_n ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΧΟΛΙΑ

Τα σχόλια των επισκεπτών του freeda.gr διατηρούνται απρόσκοπτα στα πλαισια του δημοκρατικού διαλόγου που επιθυμούμε να υπάρχει στα social media. Το www.freeda.gr διατητηρεί το δικαίωμα σε περιπτωση που ξεπερνάνε την κόσμια αναφορά να διαγράφει υβριστικά, ρατσιστικά και σεξιστικά σχολια. Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν ύβρεις, απρεπείς εκφράσεις ή θα προκαλούν, θα αποκλείονται.

Ο Lenny Belardo το ήθελε και το πέτυχε. Έγινε ένα πραγματικό είδωλο στο Βατικανό στο sequel του “The Young Pope”. Στο “The New Pope” δημιουργεί ορδές φανατικών ακολούθων, ακριβώς όπως το είχε σχεδιάσει. Διά της απουσίας του. Ο πάπας Πίος ΙΓ΄ έγινε ένα σύμβολο πίστης, ακριβώς όπως ο θεός των απανταχού ορθοδόξων.

Ολόκληρος ο καθολικός κόσμος κρέμεται από την ανάσα του -ακόμη και οι εξτρεμιστές που φέρονται να μπαίνουν στη διαδικασία να ανταγωνιστούν τον φανατισμό υπέρ του. Μόνο που οι εξτρεμιστές δεν είναι ο εξωτερικός εχθρός του Ισλάμ που θέλει να πιστεύει το Βατικανό. Είναι αυτοί που θέλουν το σώμα του Lenny “ζωντανό ή νεκρό”…

Από τον Πίο ΙΓ’ είναι πλήρως εξαρτημένος και ο new pope (και αυτή δεν είναι μόνη του εξάρτηση…). Ο John Malkovich είναι ο νέος πάπας Ιωάννης Παύλος Γ΄. Στη δική του περίπτωση πρωταγωνιστεί δια της παρουσίας του, ως κυριολεκτικά διορισμένος πάπας στο The New Pope. Και ο ρόλος του είναι μια εξαιρετική αφορμή για να δει κανείς την αριστουργηματική σειρά του Σορεντίνο.

Ο Malkovich επιλέγεται ως οπαδός της Μέσης Λύσης (Middle Way) για τη διαδοχή στον εκκλησιαστικό θρόνο. Αποδέχεται, μάλιστα, με βαθιά προσήλωση αυτόν τον χαρακτηρισμό και προσπαθεί να λειτουργήσει ως η απτή απόδειξη της μεσότητας. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Πίο ΙΓ’, ο πάπας Ιωάννης Παύλος Γ’ κάνει τα πάντα για να αποδείξει ότι είναι λάτρης των συμβιβασμών. Ξεκινάει τη θητεία του διεκδικώντας την αγάπη. Ακριβώς όπως έκανε σε όλη του τη ζωή και με τους γονείς του και με τις γυναίκες. Και συνεχίζει αναζητώντας την αναγνώριση μέχρι το τέλος

Όμως κατά βάθος ο Malkovich δεν είναι η μέση λύση που είχε στο μυαλό του το κονκλάβιο όταν παρακαλούσε τον celebrity δανδή να γίνει πάπας. Δεν είναι διαχειρίσιμος όταν ΕΙΝΑΙ νηφάλιος, έχει ένα προκλητικό punk παρελθόν και το βάρος ενός θανάτου στην πλάτη του, του θανάτου του αδερφού του, που τον κατατρέχει και τον οδηγεί σε καταθλιπτικές συμπεριφορές. Στις δύσκολες στιγμές, η αδυναμία του να ορθώσει ανάστημα δημιουργεί προβλήματα στο Βατικανό και τις μυστικές υπηρεσίες που προσπαθούν να τον “δυναμώσουν” απέναντι στον φανατισμό, την σκανδαλώδη ιταλική κυβέρνηση, και τον κοιμώμενο πάπα Πίο ΙΓ. Ο ίδιος το μόνο που θέλει είναι να ξεχαστεί όπως θα ομολογήσει…

Ο νέος πάπας, όπως ακριβώς και ο προηγούμενος, ξέρει πολύ καλά ποιος είναι. “Σε όλη μου τη ζωή έρχομαι δεύτερος”. “If I do not seduce, I cannot influence. If I do not influence, I repent”. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις διαπιστώσεις που θα παραδεχθεί ο πάπας Ιωάννης Παύλος Γ΄. Μέχρι που θα αποκαλύψει ότι δεν του ανήκει καν η ιδέα της μέσης λύσης για την οποία επιλέχθηκε!

Πιστεύω πως μετά από δύο κύκλους… παπικής θητείας, ο θεατής το πιθανότερο να καταλάβει πως πραγματικός πρωταγωνιστής στο σύμπαν του Σορεντίνο είναι ο Γραμματέας του Βατικανού, ο Βογιέλο (Silvio Orlando), ο μακροβιότερος στη θέση αυτή, που “ξέρει πολύ καλά να αποδυναμώνει τους ισχυρούς” και “να προστατεύει τον οποιονδήποτε πάπα”. Στο πρόσωπό του απεικονίζεται όλο το Βατικανό. Ο καθολικός κόσμος κρέμεται από πάνω του. Και αυτός μοιάζει να μην κρέμεται από κανέναν. Ίσως μονάχα από την ποδοσφαιρική αγάπη του, τη Νάπολη, και τον Τζιρόλαμο. Ο Τζιρόλαμο ήταν για τον Βογιέλο το καθημερινό “συγχωροχάρτι” του. Ο άνθρωπος που φρόντιζε και εμπιστευόταν για να μπορεί να καθαρίζει την ψυχή του.

Μια από τις πιο καθηλωτικές σκηνές στο “The New Pope” είναι η ομιλία του Βογιέλο στην κηδεία του Τζιρόλαμο. Εκεί μπορεί κανείς να διακρίνει τις πιο ευαίσθητες αποχρώσεις στον χαρακτήρα ενός αδίστακτου πολιτικού (παρά καθολικού) που με καμάρι χαρακτηρίζει τον εαυτό του “απαίσιο άνθρωπο” -όχι απλά κακό.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτή η ακρότητα είναι το κοινό σημείο που μοιράζονται ο Βογιέλο και ο πάπας Πιος ΙΓ΄. Δεν είναι με τίποτα οπαδοί της μεσότητας, όπως προσπαθεί να αποδείξει ο Malkovich, και αυτό είναι το κλειδί που στο τέλος θα φέρει αυτούς τους δύο άνδρες κοντά.

Τελικά, ο Βογιέλο θα πάρει στα χέρια του αυτό που η μοίρα προόριζε για εκείνον. Θα πάρει τον παπικό θρόνο. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Γ’ θα ξεχαστεί όπως ακριβώς ήθελε, αλλά θα κερδίσει και την αγάπη, o πάπας Πίος Γ΄ θα απογειωθεί (κυριολεκτικά) ως άγιος, και το Βατικανό θα συνεχίσει να κινείται στις γνώριμες ισορροπίες του -ανάμεσα στο σεξ, τα σκάνδαλα, τη βία, την πολιτική, τη χειραγώγηση των πάντων. Με νέο πάπα τώρα τον Βογιέλο, η τρίτη και τελευταία σεζόν που αναμένεται να κυκλοφορήσει, δεν μπορεί παρά να απογειώσει το εμπνευσμένο σύμπαν του Σορεντίνο.

 

 

Διάβασε και “The Young Pope, one of the best εγχειρίδιο στρατηγικής και marketing” https://freeda.gr/2022/03/06/young_pope_one_of_the_best_egxeiridio_stratigikis_kai_marketing/

 

© 2021 freeda.gr
Ακολουθείστε μας