ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σινεμά

«Global Homophobia»: Οι αθέατες πλευρές της ομοφοβίας

271751489_111860191381394_3757965300626167386_n ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ένας άνδρας οδήγησε 700 χιλιόμετρα στη Γαλλία για να επιτεθεί σε κάποιον άλλο. Βιντεοσκόπησε όλη τη διαδρομή του και την βάναυση επίθεση, για να το ανεβάσει στο διαδίκτυο. Το θύμα του ήταν εντελώς άγνωστο! Απλώς ο δράστης ανακάλυψε στα social media ότι το θύμα ήταν gay… Όσο για την ποινή του θύτη, έμοιαζε περισσότερο με χάδι…

Ο Σκαντέρ από την Τυνησία αναγκάστηκε να ζητήσει άσυλο στη Λυών, φυγαδεύτηκε παράνομα με τη βοήθεια του δικηγόρου του, εγκαταλείποντας το σύντροφό του, αλλά και μια ζωή μέσα στο φόβο, τη φτώχεια και τον εξευτελισμό. Ήταν απλώς ομοφυλόφιλος.

Κάπου έξω από τη Φιλαδέλφεια, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη μέση του πουθενά, κάποιοι υποβάλλονται αυτή τη στιγμή σε «θεραπείες μεταστροφής» -πολλές φορές μέσα από κακοποιητικά τελετουργικά. Οι «θεράποντες» μπορεί να είναι επικεφαλής χριστιανικών κοινοτήτων, αυτόκλητοι επιτηρητές της έμφυλης τάξης, ασυνείδητοι και κυρίως επικίνδυνοι άνθρωποι που δεν έχουν κανένα σεβασμό για τον άνθρωπο, τη διαφορετικότητα, την επιλογή.

 

Η δημοσιογράφος Michaelle Gagnet και η ομάδα της, με ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ αποκαλύπτουν αθέατες πλευρές της ομοφοβίας, που δυναμώνει μαζί με τα συντηρητικά αντανακλαστικά κοινωνιών σε όλο τον κόσμο. Συνήθως πρόκειται για κοινωνίες που βρίσκονται πίεση οικονομική, πολιτική, κοινωνική, θρησκευτική.

Το ντοκιμαντέρ «Global Homophobia» είναι διαθέσιμο στο ERTflix μέχρι τις 15 Αυγούστου, και αξίζει να αφιερώσεις 59 λεπτά για να το δεις.

 

Σήμερα 71 χώρες στον κόσμο τιμωρούν την ομοφυλοφιλία, ενώ σε 12 χώρες -με επίκεντρο την Αφρική- η ομοφυλοφιλία επιφέρει θανατική ποινή. Τραγικά ειρωνικό; Στην Ουγκάντα τους gay τους αποκαλούν ημιθανείς…

Σε χώρες σαν αυτές η ομοφυλοφιλία μπορεί μόνο να υπάρξει υπό διωγμόν για τους άντρες, ενώ για τις γυναίκες η αδυναμία να εκφραστούν σε πολύ περισσότερα επίπεδα της κοινωνικής τους ζωής αποβαίνει αφοπλιστική και όσον αφορά την ταυτότητα φύλου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο «εχθρός» της έμφυλης τάξης είναι κατά πλειοψηφία μειονοτικές ομάδες, αλλά και γυναίκες, γυναίκες λεσβίες που υποβάλλονται στις ψυχοφθόρες «θεραπείες μεταστροφής».

Οι θεραπείες αυτές πριν λίγες μόνο ημέρες καταδικάστηκαν στην Ελλάδα. Μονάχα όμως όσον αφορά τους ανήλικους. Και χωρίς να γίνει δημόσιος διάλογος για αυτή τη σκληρή πραγματικότητα.

Για τους ενήλικες δυστυχώς συνεχίζει να ισχύει ότι επιτρέπονται τέτοιου είδους ψευδοθεραπείες, εφόσον εξασφαλιστεί προηγουμένως η ρητή συναίνεσή τους. Ποιος ορίζει όμως τί σημαίνει ρητή συναίνεση; Τί είναι αυτή η θεραπεία; Ποιος έχει το παραμικρό δικαίωμα να την κάνει;

Η εν λόγω νομική «παράλειψη» στην πράξη κανονικοποιεί την μορφή εκείνη της έμφυλης βίας που αρχίζει από τους «εξορκισμούς» και μπορεί να φτάσει ως τη σωματική κακοποίηση. Φυσικά, η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία δεν συζητήθηκε με τις ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες στην Ελλάδα…

 

Και μιλώντας για σωματική κακοποίηση σε βάρος των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+, ήξερες ότι οκτώ χώρες στον κόσμο νόμιμα μέχρι και σήμερα διενεργούν τη βάρβαρη πρωκτική εξέταση σε ομοφυλόφιλους; Ακόμη κι αν αναγνωρίζουν ότι δεν έχει επιστημονική αξία. Και φυσικά από τον ΟΗΕ η εξέταση αυτή έχει χαρακτηριστεί βασανιστήριο. Τα θύματα την περιγράφουν ως βιασμό και δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο.

 

Οι αθέατες και άγνωστες στην πλειοψηφία πτυχές της ομοφοβίας είναι πολύ περισσότερες από ό,τι μπορούμε καν να φανταστούμε. Δεν είναι ούτε η κοροϊδία, ούτε οι σωματικές επιθέσεις, ούτε η λεκτική βία. Δεν είναι μόνο αυτά…

Επειδή, όμως, όλοι οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι, το «Global Homophobia» είναι μια πολύ καλή αρχή!

 

https://www.ertflix.gr/en/vod/vod.146568-omophobia

 

ΣΧΟΛΙΑ

Τα σχόλια των επισκεπτών του freeda.gr διατηρούνται απρόσκοπτα στα πλαισια του δημοκρατικού διαλόγου που επιθυμούμε να υπάρχει στα social media. Το www.freeda.gr διατητηρεί το δικαίωμα σε περιπτωση που ξεπερνάνε την κόσμια αναφορά να διαγράφει υβριστικά, ρατσιστικά και σεξιστικά σχολια. Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν ύβρεις, απρεπείς εκφράσεις ή θα προκαλούν, θα αποκλείονται.

© 2021 freeda.gr
Ακολουθείστε μας