ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΟΥΚΑΡΑ

Θέατρο

Αφρική, ή Πώς να φυτέψετε τον νεκρό αδελφό σας

218811280_1410263146005899_1956274329449063471_n ΓΡΑΦΕΙ Η ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΟΥΚΑΡΑ
ΓΡΑΦΕΙ Η ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΟΥΚΑΡΑ

Ήταν 2020 και δυστυχώς είχα κάνει ένα σερί παρακολούθησης παραστάσεων πολύ μέτριο. Ώσπου ξαφνικά έτυχε να δω την τότε μεταφορά του έργου «Αφρική η πώς να φυτέψετε το νεκρό αδερφό σας» και εκεί ενθουσιάστηκα! Καλογραμμένο σενάριο, έξυπνο ατακαδόρικο χιούμορ και ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών με έκαναν να αναθαρρήσω. Ευθύς αμέσως πρότεινα την παράσταση παντού αλλά δυστυχώς το πρώτο λοκ νταουν ήταν προ των πυλών που μας στέρησε πολλά αλλά και την ευκαιρία να απολαύουμε μια καλή θεατρική παράσταση.

Ευτυχώς, η  παράσταση ανεβαίνει αυτή τη φορά στο θέατρο Vault, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους δεν την είχαν δει πριν δύο χρόνια να δουν μια αναβαθμισμένη και προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες στις επικαιρότητας  εκδοχή του έργου.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γράψει κάποιος κωμωδία χωρίς να στηρίζεται σε σεναριακές ευκολίες, παγιωμένα αστεία ή ακόμα να «κάνει» χιούμορ με τις αδυναμίες μιας κοινωνικής ομάδας(λεκτικό bullying),είναι δύσκολο να δημιουργήσεις μια αστεία κατάσταση ικανή να εκτιμηθεί από την πλειοψηφία του κοινού.

Στην «Αφρική» οι δημιουργοί χρησιμοποιούν μια πασίγνωστη ιστορία δανεισμένη από την αρχαία τραγωδία Αντιγόνη και χτίζουν μια σάτιρα του θεσμού της  «ιερής» ελληνικής οικογένειας. Αποδεικνύουν λοιπόν ότι η κωμωδία και βάθος μπορεί να έχει και πολυεπεπίδη ανάλυση σε θέματα κοινωνικό πολιτικά(εύστοχη η έμμεση αναφορά στην υπόθεση Λιγνάδη).

Επίσης, είναι ευχάριστο να παρακολουθεί κανείς ομάδες να δένουν τόσο καλά επί σκήνης. Όλοι τους είναι ηθοποιοί που θέλει κάποιος  να βλέπει  συνέχεια στη σκηνή. Απογειώνουν ξεκάθαρα την ενέργεια του κειμένου.

 

Για αυτούς τους λόγους μην την χάσετε! Είναι για λίγες ακόμη παραστάσεις..

ΣΧΟΛΙΑ

Τα σχόλια των επισκεπτών του freeda.gr διατηρούνται απρόσκοπτα στα πλαισια του δημοκρατικού διαλόγου που επιθυμούμε να υπάρχει στα social media. Το www.freeda.gr διατητηρεί το δικαίωμα σε περιπτωση που ξεπερνάνε την κόσμια αναφορά να διαγράφει υβριστικά, ρατσιστικά και σεξιστικά σχολια. Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν ύβρεις, απρεπείς εκφράσεις ή θα προκαλούν, θα αποκλείονται.

© 2021 freeda.gr
Ακολουθείστε μας