ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΟΥΚΑΡΑ

«Κάτι..άσχετο»

Trick or treat?

218811280_1410263146005899_1956274329449063471_n ΓΡΑΦΕΙ Η ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΟΥΚΑΡΑ
ΓΡΑΦΕΙ Η ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΟΥΚΑΡΑ

Μια κλισέ ερώτηση πλανάται πάνω από το άρθρο μου:
«Είχατε και στο χωριό σας Halloween και κάνεις αφιέρωμα;»
Όχι αγαπητέ φίλε αναγνώστη, δεν είχαμε στην εξωτική Ήπειρο τέτοιο έθιμο, που το πιο κοντινό που είχαμε σε Halloween ήταν οι κολοκυθόπιτες της γιαγιάς, απλά κάθε έθιμο που έχει κάποια σύνδεση μεταξύ ρεαλισμού και μεταφυσικής, παρουσιάζει μια κρυφή γοητεία , μία σύνδεση με τα καθ’ ημάς.
Καταρχάς, θυμίζει αρκετά τις δικές μας Απόκριες ή την Dia de los Muertos στην Λατινική Αμερική, καθώς μεταμφιεσμένα παιδάκια (και ενήλικες ενίοτε) τριγυρνούν την 31η Οκτώβρη σε σπίτια στη Βόρεια Αμερική αναφωνώντας την περίφημη φράση που έχουμε συναντήσει σε τόσες ταινίες. «Τrick or treat» λοιπόν ….
Λίγα ιστορικά στοιχεία.
Το έθιμο συνδέεται με τη γιορτή των Αγίων Πάντων με τις απαρχές του φεστιβάλ χρονολογούνται από την εποχή των αρχαίων Κελτών και ειδικότερα του κελτικού φεστιβάλ του Samhain ( στα αρχαία ιρλανδικά σημαίνει Τέλος του καλοκαιριού) Στο Samhain πίστευαν ότι αυτή τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου η πόρτα μεταξύ αυτού του κόσμου και του κόσμου των νεκρών ήταν ανοιχτή και τα πνεύματα μπορούσαν να μεταβούν από τον ένα κόσμο στον άλλο. Με τη σειρά τους οι Κέλτες ιερείς (Δρυϊδες) και τη βοήθεια των πνευμάτων προέβλεπαν το μέλλον.
Γι αυτόν ακριβώς το λόγο το Halloween δίνει μια αίσθηση απόκοσμη. Επειδή λοιπόν δεν θεωρώ πιθανό να αρχίσουν να τριγυρίζουν στη Σταδίου μεταμφιεσμένοι φαντάσματα, νυχτερίδες και ζόμπι είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή, στο πνεύμα αυτού του εθίμου, να ανατρέξουμε σε ταινίες horror ή και κωμωδίες για να μπούμε στο κλίμα της δεύτερης εμπορικότερης γιορτής στην Βόρεια Αμερική μετά τα Χριστούγεννα.
Et voilà :
1.The Nightmare before Christmas
Το πλέον κλασσικό animation του Tim Burton είναι ένα σκοτεινό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.O βασιλιάς του Halloween Town προκαλεί πανικό στην προσπάθεια του να απαγάγει τον Άγιο Βασίλη σαν άλλος Grinch.
2.Ηocus Pocus 1 και 2
Τρεις μάγισσες επιστρέφουν τη Νύχτα του Halloween στο Σάλεμ ζητώντας εκδίκηση και την αιώνια ζωή.Κεφάτο και σπιρτόζικο και το αρχικό και το sequel
3.Η νύχτα με τις μάσκες
Θρίλερ από τα καλά ,το πρώτο βγήκε το 1978 και η τελευταία συνέχεια το 2018 .Κάντε ένα μαραθώνιο(αν αντέχετε τα jump scares).
4.American Horror Story
Εντάξει, εντάξει ,είναι 11 σεζόν!Βέβαια η τρίτη( Coven) και η πέμπτη( Hotel) είναι οι πλέον αντιπροσωπευτικές για «ανατριχιαστικές» προβολές. Κάντε λίγη υπομονή με καμιά δεκαριά επεισοδιάκια και δεν θα καταλάβετε πως πέρασαν οι ώρες…

ΣΧΟΛΙΑ

Τα σχόλια των επισκεπτών του freeda.gr διατηρούνται απρόσκοπτα στα πλαισια του δημοκρατικού διαλόγου που επιθυμούμε να υπάρχει στα social media. Το www.freeda.gr διατητηρεί το δικαίωμα σε περιπτωση που ξεπερνάνε την κόσμια αναφορά να διαγράφει υβριστικά, ρατσιστικά και σεξιστικά σχολια. Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν ύβρεις, απρεπείς εκφράσεις ή θα προκαλούν, θα αποκλείονται.

© 2021 freeda.gr
Ακολουθείστε μας