Νεφέλη Μπίρμπα

Στη γύρα

Glass Onion

1626434479643 ΓΡΑΦΕΙ Η ΝΕΦΕΛΗ ΜΠΙΡΜΠΑ
ΓΡΑΦΕΙ Η ΝΕΦΕΛΗ ΜΠΙΡΜΠΑ

Με το κοινό του ήδη έτοιμο και σε αναμονή από την προηγούμενη κινηματογραφική επιτυχία του Ράιαν Τζόνσον, Στα Μαχαίρια, το Glass Onion, έκανε πρεμιέρα μέσα στις γιορτές στο Netflix, χαροποιώντας εξαιρετικά όσους περνούσαν hangover στο καναπέ.

Η υπόθεση εξελίσσεται εν μέσω πανδημίας, όταν ένας εκκεντρικός, πάμπλουτος επιχειρηματίας καλεί πέντε φίλους του στο ιδιωτικό του νησί στην Ελλάδα, προκειμένου να διαλευκάνουν τον «φόνο» του σε ένα παιχνίδι μυστηρίου. Η παρέα απαρτίζεται από μια πολιτικό, μια επιχειρηματία στο χώρο της μόδας, έναν influencer, έναν επιστήμονα και μία πρώην εξαπατημένη συνεταίρο, όλοι τους φιλόδοξοι, κυνικοί και αδίστακτοι. Και φυσικά τον Daniel Kreg, στο ρόλο του παρατηρητικού και…παρείσακτου ντετέκτιβ Μπενουά Μπλαν.

Στην αρχή, με εξαίρεση το άνοιγμα της πρόσκλησης, η πλοκή τσουλάει χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις. Το σκηνικό είναι εξαιρετικά κιτς, με την τέχνη να επιδεικνύεται χυδαία ως υλικό αγαθό από τον οικοδεσπότη Μάιλς Μπρον, έναν new age tech friendly χίπη, εγωκεντρικό και ρηχό όσο δεν πάει, ενσαρκωμένο από τον Edward Norton. Και ενώ η ερμηνεία του Kreg είναι αδύναμη, η πλοκή σώζεται έξυπνα και γατζώνει τους θεατές αμέσως μετά την πρώτη ανατροπή.

Σταδιακά και ευρηματικά αποκαλύπτονται οι πολλαπλές στρώσεις υποκρισίας, όπως αυτές ενός κρεμμυδιού, μέσα από ανίερες συμμαχίες, ίντριγκες και υστεροβουλία, με τα πραγματικά κίνητρα των ηρώων να γίνονται διάφανα όσο πλησιάζουμε στο τέλος. Η σκηνοθετική και σεναριακή προσέγγιση ακολουθεί το Στα Μαχαίρια, με αναδρομές στο χρόνο, αλλαγή οπτικής γωνίας στις σκηνές, έμφαση στις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά αλλά και μια αίσθηση προχειρότητας που δεν υπήρχε στο πρώτο έργο.

Τα διαφορετικά background των ηρώων δίνουν μια γεύση από πραγματικότητα της πανδημίας, υπογραμμίζοντας προνόμια και αδιέξοδα, ενώ το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πετυχημένα από το μυστήριο στην περιβαλλοντική κρίση. Μέσα από καυστικά στιγμιότυπα αποκαλύπτεται η αμηχανία και οι ευθύνες της δυτικής κοινωνίας απέναντι στο χάος που έχει προκαλέσει στο πλανήτη, σε ένα κωμικοτραγικό γαϊτανάκι όπου το lifestyle, η επιστήμη και η πολιτική συνδέονται άρρητα και μοιραία για να εξυπηρετήσουν τελικά τα συμφέροντα μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. Το επεισοδιακό φινάλε, συντάσσεται με τα σύγχρονα, αμφιλεγόμενα, οικολογικά κινήματα και μοιάζει να επιβεβαιώνει το ρητό «ό,τι δεν λύνεται, κόβεται».

ΣΧΟΛΙΑ

Τα σχόλια των επισκεπτών του freeda.gr διατηρούνται απρόσκοπτα στα πλαισια του δημοκρατικού διαλόγου που επιθυμούμε να υπάρχει στα social media. Το www.freeda.gr διατητηρεί το δικαίωμα σε περιπτωση που ξεπερνάνε την κόσμια αναφορά να διαγράφει υβριστικά, ρατσιστικά και σεξιστικά σχολια. Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν ύβρεις, απρεπείς εκφράσεις ή θα προκαλούν, θα αποκλείονται.

© 2021 freeda.gr
Ακολουθείστε μας